Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) akademisyenlerinin imzasını taşıyan akademik çalışma, ultrason teknolojisinin aflatoksin M1 (AFM1) detoksifikasyonunda kullanılmasını mercek altına aldı.

BAÜN Veteriner Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Tevhide Elif Güner, Doç. Dr. Hakan Tavşanlı ile Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Büşra Aslan Akyol ve Prof. Dr. Cengiz Gökbulut tarafından ortaya konulan “Effects of different inactivation and activation treatments applied to lactic acid bacteria on AFM1 detoxification in milk” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamasının en üst dilim olan Q1 ölçeğindeki “Food Bioscience” dergisinde yayımlandı.

Dr. Öğr. Üyesi Tevhide Elif Güner: " Süt Güvenliğinde Ultrason Teknolojisiyle Yeni Bir Yaklaşım”

Çalışma hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Tevhide Elif Güner, Dünya Sağlık Örgütü’nün süt ve süt ürünlerinde bulunan aflatoksinlerin risklerine dikkat çektiğini belirterek, süt zincirinde biyolojik detoksifikasyon stratejilerinin geliştirilmesinin hem tüketici sağlığının korunması hem de süt endüstrisinin sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıdığını ifade etti.

Sütte bulunan AFM1’in, insan sağlığı için tehlikeli olduğunu ve süt ürünlerindeki ısıl işlemlerle yok edilemediğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Tevhide Elif Güner, probiyotik bakterilerin farklı şekillerde özellikle ultrason uygulamaları ile aktive veya inaktive edilerek süt ürünlerinde biyolojik detoksifikasyonda kullanılabileceğini anlattı. Ayrıca, bu çalışmanın süt güvenliği için yenilikçi bir yöntem olduğunu ve Türkiye’nin bu alandaki uluslararası tanınırlığını artırdığını belirtti.

Makale bağlantısı: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2025.106974

(Balıkesir Üniversitesi)