Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Meslek Lisesi Koçluk Projesi Rol Model Toplantısı yapıldı. Toplantıda projenin nitelikli işgücüyle istihdama sağlayacağı katkılar anlatıldı.

 

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen Koçluk Projesi’nin 1. Rol Model Toplantısı Balıkesir Öğretmen Evinde yapıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını BASİAD Başkanı Ümit Baysal, Millî Eğitim İl Müdürü Ali Tatlı, Vali Yardımcısı İrfan Demiröz yaptı. Rol Model konuşmalarını; Bekkiler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Beki, Çelmak Grup Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tamer Çelik, Savaşlar Endüstriyel Soğutma Yönetim Kurulu Başkanı ve BASİAD Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş yaptı. Proje hakkında ki bilgiler ve gelişim sürecinin sunumu yapıldı. Toplantının son bölümünde meslek lisesi koçlarının tanıtımı yapıldı.

 

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı Projeyi desteklemekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, meslek liselerinde yürütülmekte olan staj, deneyim ve üretim çalışmaları hakkında bilgiler verirken, bu süreçlerin öğrencilerin iş hayatına hazırlanmasındaki katkısına ve eğim hayatlarında öğrencilerin üretime katkıları ile elde ettikleri gelir miktarları hakkında bilgiler aktardı. İl Müdürü Ali Tatlı Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ile birlikte ortaya çıkan teknik personel ihtiyacının karşılanması için meslek liselerinde ve çıraklık eğitim merkezlerinde binlerce gencin eğitim aldığını ve ülke ekonomisine katkı yaptıklarını söyledi.

Balıkesir Vali Yardımcısı İrfan Demiröz projeye katkı verenleri tebrik ettiğini söylerken; öğrenciler ile interaktif bir diyalog halinde; rol modellerin önemini, aileden başlayan rol model süreçlerini ve gençlerin geleceklerini planlar iken değişim ile birlikte alacakları yolun gelişimi ile ilgi çeken bilgiler verdi.

Bekkiler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Beki öğrenim hayatı ve meslek lisesi mezuniyetinden sonra başladığı çalışma hayatı, üretime katkısı ve gelişim süreçleri, başarı adımları ile ilgili bilgileri büyük bir samimiyet ile anlatırken; üretime katkı yapacak olan gençler için önemli bir rol model olduğunu gösterdi.

Çelmak Grup Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tamer Çelik öncelikle meslek lisesi öğrencilerine Çelmak’ın kapılarının açık olduğunu ifade etti. İsa Tamer Çelik aile işletmelerinin kuruluş süreci, işletmenin büyütülmesi, ihracat çalışmaları, işletmedeki staj ve eğitim olanakları ile birlikte öğrencilerin gelecek planlamalarında destek olmak istediklerini ifade etti.

 

Savaşlar Endüstriyel Soğutma Yönetim Kurulu Başkanı ve BASİAD Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş meslek lisesi öğrencilerinin üretime katkı vererek ülke ekonomisine katkılarının ne kadar önemli olduğunu ifade ederken; öğrencilerin sanayi tesislerini tercih etmeleri sonucu başarılı bir kariyere sahip olmalarının mümkün olduğunu ve Savaşların pek çok öğrenciye dönem dönem eğitim alanı olarak hizmet verdiğini söyledi.

 

MESLEK LİSELERİNİN İTİBARI GÜÇLENECEK

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ OLUŞRUTULMASINA KATKI SAĞLANACAK

Programda konuşan BASİAD Başkanı Ümit Baysal, iş dünyası olarak “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” konusuna tam olarak ortak bir görüş içinde olduklarını söyledi. Başkan Baysal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Üyelerimiz ile birlikte sahip olduğumuz potansiyeller ile birlikte Balıkesir’imizin işsizlik ve nitelikli iş gücü ihtiyacı sorunlarının çözümü için seferber olduk. Koçluk Projesi, bu sorunların çözümü için merkeze mesleki eğitimi yerleştirirken, mesleki ve teknik eğitimin karşı karşıya olduğu sorunlar konusunda kamuoyunda farkındalık yaratarak, ilgili paydaşları sorunun çözümü için harekete geçirmek ve meslek liselerinin itibarını güçlendirerek nitelikli işgücü oluşturulmasına katkı sağlamak üzere tasarlandı.

 

GENÇLERE İMKAN VE FIRSAT OLUŞTURULMALI

Koçluk Projesinin içeriğinin şekillendirilmesini sağlayan bu çözümün temelinde ise yalnızca istihdam ve ekonomik büyümeye değil, gençlerin potansiyellerini gerçekleştirme imkanlarına ve toplumsal kalkınmaya ilişkin bir kaygı da yatıyordu. Genç işsiz sorununun çözülmesinin yolunun, toplumsal gelişimin ancak gençlerimizin potansiyellerini ortaya koymaları ve üretken bireyler olarak topluma katılımları için gerekli imkan ve fırsatların oluşturulması ile mümkün olduğuna inanıyorduk.

Bu nedenle Koçluk projesi kapsamında oluşturacağımız model uygulamalar, gençlerin mesleki beceriler kazanıp istihdam edilebilir hale gelmesinin ötesine geçip, kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak, potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak verecek imkanlar da içermeliydi. Bu hedefler bizi zamanla mesleki eğitimi arzu edildiği gibi birçok paydaşın meselesi haline getirmeye ve büyük bir Meslek Liseli ailesi oluşturmaya yönlendirdi. Koçluk projesi kapsamında elde ettiğimiz ilerlemeyi ölçümlemek, projeyle ürettiğimiz toplumsal etkiyi görmek ve edindiğimiz derslerle projeyi daha ileriye götürmek üzere izleme değerlendirme çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Koçlarımız, proje ortaklarımız gibi paydaşlarımızın tamamı için hedeflediğimiz şekilde olumlu sonuçlar üretebildiğimizi görmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Öğrencilerimizin kendilerine güvenlerini ve inançlarını kazanmalarını sağlamak için öncelikle tüm toplumun meslek liselerine hak ettiği değeri göstermeleri ve eğitim ile istihdam arasında makro düzeyde sistematik bir ilişki kurulmasının gerektiğinin farkındayız. Bunun için her şeyden önce tüm fikir önderlerinin aktif desteğine ihtiyacımız var. Sizlere BASİAD Başkanı aynı zamanda bir Meslek Lisesi Mezunu olarak sesleniyorum. Tüm çabamız siz meslek liseliler için. Projede yer alarak ülkenize hizmet etme adına önemli bir hizmet attınız. Her birinize tüm hayatınızda başarılar diliyorum. “ dedi.