Balıkesir Üniversitesi ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 3. Fikri Mülkiyet Hukukunda Güncel Gelişmeler Uluslararası Sempozyumu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Abdullah Tivnikli Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Türk Patent ve Marka Kurumu, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve Taşkent Devlet Hukuk Üniversitesinin destekleriyle hayata geçirilen sempozyum, fikri mülkiyet hakları alanının duayen hocaları ve uzmanlarının katılımı ile 16-17 Mayıs 2025 tarihlerinde fikri ve sınai mülkiyet alanındaki güncel gelişmeler, problemler ve çözüm yolları temasıyla düzenleniyor.

Açılış programına; Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, Taşkent Devlet Hukuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Islambek Rustambekov, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, MÜ-YAP’tan Bülent Forta, Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Recep Ergül’ün yanı sıra çok sayıda yargı mensubu, akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan sempozyum, açılış konuşmalarıyla devam etti.

Sempozyumda konuşan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde fikri mülkiyet haklarının korunmasının giderek zorlaştığını vurguladı. Telif hakları ve etik ihlallerin, dijital içeriklerin artmasıyla daha karmaşık bir sorun haline geldiğini belirtti.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu da konuşmasında, Balıkesir Üniversitesi öncülüğünde 3. kez düzenledikleri Fikri Mülkiyet Hukukunda Güncel Gelişmeler Uluslararası Sempozyumunun önemli bir alanda güncel çalışmaların paylaşılacağı değerli bir etkinlik olduğunu ifade etti. Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumun, fikri mülkiyet hukukunun en güncel gelişmelerini tartışmak için önemli bir platform sunduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, bu nitelikli organizasyonu paydaşlarla birlikte gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Sempozyumun, öğrenciler ve akademisyenler için verimli geçmesini temenni eden BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, etkinliğe katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Törende konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, sanayi mülkiyetinin, özellikle patentler ve markaların, ülke ekonomisi için giderek daha önemli hale geldiğini belirtti. Milli teknoloji hamlesi ve gençlerin artan ilgisiyle fikri mülkiyetin değerinin hızla arttığını vurguladı.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Genel Koordinatörü Bülent Forta da dijitalleşmenin müzik endüstrisi ve fikri mülkiyet alanında eski düzenlemeleri geçersiz kıldığını belirterek, yeni teknolojilerin hukuk sistemini uyum sağlamaya zorladığını söyledi. Üniversiteler ve sektörün iş birliğinin, dijital dönüşümde adaletli çözümler bulmak adına kritik bir rol oynayacağını vurguladı.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül de yaptığı konuşmada, müzik üretim sürecinin zorluklarını, şair ve bestecinin emeğiyle karşılaştırarak, eserlerin mükemmeliyetçilikle defalarca yeniden düzenlendiğini belirtti. Yapımcının ise tüm riskleri göze alarak büyük yatırımlar yapıp eserleri sahneye çıkardığını vurguladı.

İki gün sürecek ve toplamda 16 oturumda gerçekleştirilecek sempozyumda, fikri ve sınai mülkiyet hukuku alanında uzman akademisyenler, uygulayıcılar ve sektör temsilcileri bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşacak, bu alandaki sorunlara çözüm önerileri sunacak.

(Balıkesir Üniversitesi)