Balıkesir’in geleneksel tatlısı höşmerimi geliştiren iş insanı İbrahim Gençdemir, 11 çeşit höşmerimle müşterilerine hizmet vermeye devam ederken damak tadına en fazla hitap eden ve en çok satılan höşmerimin Antep fıstıklı höşmerim olduğunu söyledi.

Balıkesir’de yarım asırdır höşmerim imal edip, satan İbrahim Gençdemir, doğal yoldan yapılan höşmerim tatlısının sırrını ve lezzetini anlattı. 

Babasından devraldığı höşmerim tatlısı mesleğini sürdürdüğü için mutlu olduğunu söyleyen İbrahim Gençdemir, ürün çeşidindeki geniş yelpaze nedeniyle Balıkesir’de en çok tercih edilen höşmerimcilerden biri olduklarını ifade etti.

 

“PASTÖRİZE SÜTTEN HÖŞMERİM OLMAZ”

Höşmerim tatlısına lezzet veren en önemli detayın taze süt olduğunu söyleyen Gençdemir, her gün yaklaşık 300 kilo süt ile höşmerim tatlısı yaptıklarını belitti. Gençdemir; “Biz geniş kazanlarda her gün 250-300 kilo taze süt (çiğ süt) ile höşmerim tatlısı yapıyoruz. Bir kazanın pişmesi nereden baksanız iki veya üç saati buluyor. Soğumasını da katarsak dört saati biraz geçiyor.

Marketlerde satılan pastörize sütlerden mayalama yapıp höşmerim olmaz.

Normal köyden ya da bildiğiniz şarküteriden günlük çiğ süt alacaksınız, bunu mayalayacaksınız kendi peynirinizi yapacaksınız.  İçine yumurta sarısı kullanıyoruz. Renklendirici kullanmıyoruz, katkı maddesi denilen maddeler yok. Kullandığımız ürünler belli. Kaynattığımız şekere irmik koyuyoruz. Yani 4 ana maddemiz var. Peynir, yumurta, şeker ve irmik. Bunlar höşmerimin olmazsa olmazı 4 maddesi.” Dedi.

 

“FARKLI FARKLI ÇEŞİTLERDE HÖŞMERİM ÜRETİYORUZ”

Antep fıstılıdan, damla sakızlıya kadar birçok çeşitte höşmerim tatlısı imal ettiklerini söyleyen Gençdemir, “Herkesin damak tadı farklı ne kadar fazla çeşit olursa tüketicinin ilgisi de o oranda höşmerime artıyor” şeklinde konuştu. Gençdemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Kısa bir süre önce fındıklı höşmerimi piyasaya çıkartarak satışa başladık. Oluşan ilgiden memnunuz. Şuan da bizim 11 çeşit höşmerim çeşidimiz var. Klasik, sade, bol peynirli, antep fıstıklı, damla sakızlı, bitter çikolatalı, kestaneli, fırınlanmış ve sezonun da koyun höşmerimi üretiyoruz.”

 

“ANTEP FISTIKLI YOĞUN İLGİ İÇERİSİNDE”

Balıkesir dendiğinde akla ilk gelen ürünlerden birinin de höşmerim olduğunu ifade eden Gençdemir, en çok ilgiyi ise Antep fıstıklı höşmerimin gördüğünü söyledi. Gençdemir; “Fıstıklarımızı Antep’ten getirip höşmerim tatlımız ile birleştiriyoruz. Bu ürün en çok satılan ve en çok damak tadına hitap eden höşmerim çeşidimizdir. Ürünümüzde birinci kalite mal kullanıyoruz her şeyimiz doğal kendimiz imal ediyoruz makinemiz yok her şey yöresel yolla yapılıyor. Bol peynirli çeşidimiz ve fındıklı höşmerim çeşitleri Balıkesir’de sadece bizde var. Balıkesir’imiz de höşmerim adıyla daha da ilerleyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

 

“HÖŞMERİM TATLISI HAFİF BİR TATLIDIR”

Son olarak höşmerim tatlısının Balıkesir’in yöresel meşhur tatlısı olduğunu ve hafif bir tatlı olduğunu ifade eden İbrahim Gençdemir, “Şerbetli tatlılar bazı insanlara ağır gelir. Hatta fazla yediğinizde midenizi yakar. Höşmerim tatlısı insanı rahatsız etmez yazları dondurmalı yenebilir, kışın manda kaymağı ile beraber çok güzel olur. Özetle höşmerim hafif bir tatlı olduğu için fazla yeseniz de  rahatsız etmez” dedi.