Hasanbaba Çarşısı esnaflarından baharatçı İhsan Çetiner, eski çağlardan beri tat ve kokuları nedeniyle sıkça kullanılan baharatın fazla tüketilmesi halinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi. Çetiner, ayrıca soğuk hava ile birlikte artan kış çayı tüketimi konusunda doğru bilinen yanlışları anlattı.
Balıkesir’de uzun yıllardır baharatçılık yapan Şifa Baharatçılık sahibi İhsan Çetiner, eski çağlardan beri kullanılan baharatların yemeklere kattığı tat ve kokuları nedeniyle yaygın olarak tercih edildiğini belirterek bağışıklığı güçlendiren birçok baharat bulunduğunu söyledi.
Tansiyon ve şeker hastalarının bazı baharat türlerini fazla kullanmaması gerektiğini de söyleyen Çetiner, özetle şunları dile getirdi: “Baharatların, yemeklerimize kattıkları lezzetin yanında sağlık için oldukça büyük faydaları da bulunmaktadır.
Baharat türleri doğru kullanıldığı takdirde kanı sulandırmakta, kolesterol seviyesini düşürmekte, şeker hastalarında kan şekerini düzenlemekte. Kısacası doğru ölücüde baharat kullanımı sağlık getirirken fazla ve bilinçsiz baharat kullanımı çeşitli rahatsızlıkları tetiklemekte. Bu nedenle vatandaşlar alışveriş yaparken baharatı kullanacağı amacı bize söyler ve bilinçlenme amacıyla soru sorarlarsa bizde kendilerine her zaman yardımcı oluruz” dedi.
“SAVUNMA SİSTEMİNİ GÜÇLENRİYOR”
Havaların soğumasıyla birlikte kış çaylarına olan ilginin arttığını söyleyen İhsan Çetiner, bazı karışım çaylarının çok büyük ilgi gördüğünü sebebinin ise direnci güçlendiren bu çayların kış aylarında tercih edildiğini ifade etti.
Çetiner; “Kış ayına girerken önce ıhlamur, papatya çayı, ekinezya çayı, kabuk tarçını, zencefil, havlucan bu köklerden ve otlardan karışım yapıyoruz. Müşterilerimiz kökleri ilk önce kaynatıyor üzerine de demleme usulü otları koyup kendilerine kış çayı hazırlıyorlar ve buda savunma sistemini güçlendiriyor. Hastalıklara karşı direncini arttırıyor bu şekilde verdiğimiz çaylarımız var.” Dedi.
“MİDE KANAMASI GİBİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇABİLİR”
Bitki çayları ve doğru bilinen yanlışlar hakkında konuşan İhsan Çetiner; “Bazı bitki çayları tansiyonu yükseltebiliyor örneğin biberiye, kekik ve yeşil çay gibi kısa süreli tansiyon yüksekliği oluyor. Öncelikle biz bunları vatandaşa bu ürünleri satarken soruyoruz tansiyon rahatsızlığınız var mı veya herhangi bir kalp rahatsızlığınız var mı diye.
Çünkü bazı kalp rahatsızlıkların da mesela kalp kapak rahatsızlıkların da çok ağır ilaçlar kullanılabiliyor, örneğin ağır kan sulandırıcılar gibi onlara daha çok vermemeye ve doktorlarına danışmalarını söylüyoruz. Çünkü bitki çayları kan akışkanlığını hızlandırdığı için bitkilerde aynı etkiyi gösterdiği için bu sefer ilaçta kullanılıyor daha fazla olduğu için de mide kanaması gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor” dedi.
“NOKTA ATIŞI YAPACAK ÜRÜNLERİMİZİ VERİYORUZ”
Bitki çayının faydası hakkında bilgi veren Çetiner; “Mesela mide ile alakalı bitki çaylarını verdiğimiz zaman işte midede rahatlama kas gevşetici özelliği sonrasında kabızlık veya ishal durumu olabiliyor, onlara iyi gelen ve nokta atışı yapan ürünlerimi vermeye çalışıyoruz. Ya da işte ufak bir soğuk algınlığı, nezle gibi olaylarda ise ıhlamur, ada çayı veya karışım olarak bilinen kış çayları oluyor içerisinde de zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın içeren ürünlerimizi veriyoruz” diye anlattı.
“GÜVENİLEN YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPIN”
Vatandaştan güvenilir yerlerden ve tanıdık esnaflardan alışveriş yapmaları tavsiyesinde bulunan baharatçı İhsan Çetiner; sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bize gelen müşterilerimiz bilinçli müşteri çoğu zaman eski müşterilerime hitap ediyorum. Hepsi gördüğüm kadarı ile dikkatli araştırmacı bir tüketici.
Elbette uyardığımız müşterilerimiz oluyor.
Vatandaşın bitki çaylarına ve baharata olan ilgisi pandemiden dolayı arttı. Burada dikkat edilmesi gereken her şeyin başı sağlık. Ürünlerimiz ile insanlara şifa dağıtıyoruz. Bu nedenle güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları çok önemli” dedi.HABER: ADEM KARANFİL
Yorum yapın