Son günlerde artan aşırı sıcaklar, özellikle hassas gruplar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Uzmanlar, yükselen hava sıcaklığı ve nemin vücut ısısını artırarak isilik, sıcak bitkinliği, kramplar ve hatta hayati organlarda hasara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Miraç Çavdar, özellikle 65 yaş ve üzeri yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ile açık havada çalışanların aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında olduğunu belirtti. Dr. Çavdar, ayrıca sürekli tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişilerin de risk altında olduğuna dikkat çekti.
AŞIRI SICAKLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN GRUPLAR:
65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,
4 yaşından küçük çocuklar, hamileler,
Açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular,
Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar,
Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler,
Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.
SICAK HAVALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
GENEL KORUNMA:
Kapalı alanlar mutlaka havalandırılmalıdır.
Mümkün olduğunca 10:00-16:00saatleri arası dışarı çıkılmamalıdır.
Dışarı çıkarken koyu renkli kıyafetler tercih edilmemelidir.
Direkt olarak soğuk suya girilmemelidir.
Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.
Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya çalışmalıdır. Açık renkli, hafif, bol giysiler tercih etmelidir.
BESLENME VE SIVI ALIMI:
Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı)sıvı tüketilmelidir.
Alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
Açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmelidir.
Dr. Miraç Çavdar, “Sıcaklardan korunmak, beslenme ve sıvı alımına dikkat etmek sağlıklı kalmak için hayati önem taşıyor. Herkese sağlıklı ve güvenli günler diliyorum” dedi.
Haber: Oğuzhan GECER
Yorum yapın