OSB’lerde doğalgazın ardından 72 saatlik elektrik kesintisinin sanayiciye maliyetinin çok olacağını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın; “Türkiye’de arz güvenliği sorunu var. Üretim perişan durumda. Plansız, programsız politikalar nedeniyle sanayici kontak kapattı. Bu kesintiler vatandaşın filesine zam olarak dönecek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Bandırma Grant Asya Otel’de bir basın toplantısı düzenleyerek ülke gündemindeki konuları değerlendirdi. Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, CHP Bandırma İlçe Başkanı Selim Panç’ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Milletvekili Akın, deprem gerçeği, OSB’lerdeki doğalgaz ve elektrik kısıtlaması, çiğ süt fiyatı ve YÖRSAN’ın icradan satılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

DEPREM GERÇEĞİ

Toplantının başında geçtiğimiz günlerde Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde yaşanan 4,7 büyüklüğünde deprem nedeniyle vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Akın, hükümetin 2000 yılından buyana toplanan deprem paralarının nereye harcandığını açıklamasını istedi. Akın; “Ülkemiz yüzde 92 oranında deprem bölgesinde. Bu bir gerçek ve deprem gerçeği ile karşı karşıyayız. 2000 yılından buyana 36 milyar dolarlık bir para toplandı bu milletten. Bizim depremi unutmadan siyaset üstü bir konu olduğunu unutmadan bu paranın nereye gittiğini sormamız lazım. Bu para nereye gitti? Güney Marmara’ya ne düştü? Balıkesir’in geneline ne yapıldı. Milletin parası ile ne gibi deprem çalışması yapıldı bu çok önemli. Bu şakaya gelecek bir kon değil” dedi. 

 

 “OSB’LERDE KIYAMET KOPUYOR”

Organize Sanayi Bölgelerinde yaşanan doğal gaz kısıntıları sonrası elektrik kısıntılarının üretim ve tedarik zincirini olumsuz etkileyeceğini iddia eden CHP Milletvekili Akın, bu sorunun vatandaşın filesine zam olarak yansıyacağını söyledi. Akın bu konuda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kesintiler yaşıyoruz. Büyük bir bilinmezlik, öngörüsüzlük ve beceriksizlikle karşı karşıyayız. Birileri hata yapıyor her bedelini ödüyor. Başka ülkelerde hata yapan bakan istifa edip gidiyor. Burada böyle bir şey yok. Burada yapanın yanına kar.

Organize Sanayi Bölgelerinde kısıtlamalara gidildi. Ben yaklaşık 35 Organize Sanayi Bölgesi ile görüşme yaptım. İnsanlarda büyük bir sıkıntı var. Kıyamet kopuyor. Yanlış politikalar, plansız, programsızlık vatandaşımızı çarpıyor. Eskiden elektrik çarpardı. Şimdi AKP vatandaşları faturalarla çarpar duruma gelmişti, şimdi sanayici kontak kapattı. Üretimi de perişan etti. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı AK Parti’nin Genel Başkanı Erdoğan, 3-4 gün önce ‘biz bu krizi, üreterek atlatacağız” dedi.

Aynı günün gecesi OSB bölgelerine yazı gitti. Gizli yazdılar. Bize hemen bilgi geldi. Bu ülkedeki dürüst bürokratlar bize bilgi veriyor her konuda. Bize her konuda bilgi yağıyor hem gidişat hem yolsuzluklarla ilgili bilgi yağıyor. Onun için her şeyden haberimiz oluyor.

Türkiye yönetilmiyor bunu Bandırma’daki hemşerimde ödüyor, belediyelerimizde ödüyor, Ayşe teyzemde ödüyor. Herkes ödüyor. Anlattıkları gibi pembe bir Türkiye yok.  Bunu anlatanlar başka bir ülkede yaşıyor sanırım. En sonunda vatandaşa üretimi de kısın diye yazı gönderdiler.

Sanayici ve üreticimizin yaşadığı bir sorun var. Daha önce gönderilen yazıda ‘doğalgazınızı yüzde 40 oranında kısacaksınız’ denildi. Eğer yüzde 60’ı geçerse ödediğiniz doğalgaz faturasına yüzde 50 zam yaparız dediler.

Sonra aynı iktidar bu sefer bir yazı daha gönderdi ‘aşarsan keserim’ dedi. Adam ödemek istiyor, taahhüttü var. Keserim ne demek burası Muz Cumhuriyeti mi? Ülkeyi yönetenlerin arık aklı başında politikalarla ilerlemesi lazım.

Günü birlik politikalar ile gelinen noktada artık vatandaş şarteli indirdi. İnşallah bu kesintiler meskenlere doğru gitmez. Gitmemesi için bütün uyarıları yapıyoruz. Türkiye’de bir arz güvenliği sorunu var bunda sebebi yanlış politikalar” 

 

“VATANDAŞ SEÇİM İSTİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’de yaşanan ekonomik buhranın ardından bir enerji buhranı yaşandığını söyledi. Bununda günlük politikalar yüzünden olduğunu ifade eden Akın, vatandaşın seçim istediğini belirtti. Akın; “Türkiye’deki ekonomik buhrandan sonra iktidar maalesef birde enerji buhranı yaşattı. Bu çok önemli bence. Hayatımızın en dinamik noktası. Birde iktidar kamyonu freni patlamış gibi götürüyor devirdi devirecek. Bu kadar acizlikten beceriksizlikten oluşan bir yönetim var şu anda. Onun için millet isyan ediyor. Bunu söyleyen vatandaş. Vatandaş seçim istiyor. Vatandaş bize bizde size söylüyoruz. Ama duymuyorlar neden korkuyorlar. Milletten korkulmaz. Getir sandığı kim haklı vatandaş versin cevabı. Yönetilemeyen bir Türkiye, bugün söylenenin aksine yarın başka çıkan bir Türkiye var.  Neden bunun altında Ayşe teyzem, üreticimiz, sanayicimiz ezilecek.”

 

 “FEDAKARLIK EDEBİYATINI BIRAKSINLAR”

Milletvekili Akın, ayrıca fedakarlık yapacak biri varsa bu iktidarın kendisidir diyerek sözlerine devam etti; “Bu kesintiler 3 günlük bu yüzde 10’luk bir iş kaybıdır. Yüzde 10’luk iş kaybı yüzde 33’lük bir kayıptır ayda. Ve yüzde 33’lük kayıp bir sonraki faturalarda vatandaşlarımıza, teyzemizin, annemizin filesine zam olarak yansıyacak, rafa zam olarak yansıyacak. Yine bedeli vatandaş ödeyecek.

İktidar fedakarlık bekliyor.

Ülkede buhranı çözmesi gereken iktidar üç maymunu oynuyor görmüyor görmezden geliyor, bilmiyor bilmezden geliyor ve duymuyor duymazdan geliyor. Enerjiye ekonomiyi yönetemeyen, hayat pahalılığı ile vatandaşı ezen, zam üstüne zam yapan fedakarlığı kim yapıyor. Fedakarlığı yapan millet. Fedakarlık edebiyatını bıraksınlar.

Enerjide arz güvenliğinin sağlanması için planlı, programlı ayakları yere basan politikalara çok ihtiyacımız var. Bunu tüm dünya uyguluyor. Bizimkiler fedekarlıktan bahsediyor.”

 

ÇİĞ SÜT FİYATI ARTMALI

Öte yandan süt üreticisinin artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Akın; Balıkesir’de 1 yılda 20 bin süt hayvanın kesime gittiğini belirtti. Akın, bu konuda ise özetle şunları söyledi: “1 kilo süt 1 kilo yem alamıyor. Dünyada 1 kilo süt 1,5 kilo yem alıyor bu bir paritedir. 1 kilo süt 1,5 kilo yem almalı. Bunu beceremiyorsan 1 kilo süt 1,350 gram yem alsın. Bakıyoruz hesaplara 1 kilo süt 900 gram yem alıyor. Daha bunun içinde iş, aş onları hiç katmıyoruz. Balıkesir 1 yılda 20 bin süt hayvanı inek kesildi. Süt hayvanları mezbahaya giderken benim içim sızlıyor, tarım bakanı denen kişi çıkmış tarımdan anlamayan kişi konuşup duruyor. Gönen’de eskiden iki hayvanı olan çocuğunu okutur, evlendiridi şimdi millet kolundakileri satıyor, hayvanını satıyor sütü bırakıyor. Bu gidişle 4-5 ay sonra sütte de büyük krizle karşılaşabilir. Süt üreticimiz sütten uzaklaşıyor bu çok tehlikeli bir durum.”

 

 “YÖRSAN SATIŞINDAN ÜRETİCİ HAKKINI ALMALI”

Son olarak icradan satılan YÖRSAN şirketinden alacağı olan üreticilerin hakkı olan alacaklarının ödenmesi gerektiğini söyleyen Akın; “YÖRSAN icradan satıldı. Bizim bölgemizi de yakından ilgilendiriyor. Balıkesir’in önemli bir değeridir. Satıştan süt üreticilerimiz alacaklarını tahsil etmek istiyorlar. Daha önce oraya giden milletvekilleri arkadaşlarımız oraya gittiklerinde kimse mağdur olmayacak dedi. Ben soruyorum. Hani YÖRSAN’ın iflası nedeniyle kimse mağdur edilmeyecekti mağdur yok mu? Oradaki süt üreticisi parasını aldı mı? Buda önemli bir konu” dedi.