Gelişen teknoloji ile birlikte birçok meslek günümüzde unutulamaya başlandı. Geçmişte çoğu vatandaşın uğrak noktası olan ayakkabı tamircilerine artık giden yok. Balıkesir’de ayakkabı tamirciliği yapan esnaflar çırak yetiştiremediklerinden bu mesleğin artık yok olmaya başladığını ifade etti.

Balıkesir’in Yıldırım Mahallesi’nde Ayakkabı Tamircileri Çarşısı’nda esnaflar meslekte yaşadıkları sorunları ve anılarını Balıkesir Postam Gazetesi Muhabirine anlattı. Esnaflar meslekte yaşadıkları zorlukların yanı sıra çırak yetişmediğinden dolayı yok olmaya başladığını söyledi. Alınan kararların bu konuda çok etkili olduğunu söyleyen esnaflar, çıraklık eğitim okullarına ayakkabı tamirciliği bölümünün açılması gerektiğini vurguladı.

“ÇIRAK YETİŞTİREMİYORUZ”

20 senedir ayakkabı tamirciliği yapan Ayakkabı Tamircisi Cenk Atmaca, meslekte yaşadıkları sorunları dile getirdi. Gençlerin ayakkabıların tamir olduğundan bir haber olduğu için birçok ayakkabının ömrü tamamlamadan çöpe atıldığını ifade etti. Ayakkabı Tamircisi Atmaca, konuşmasına şu ifadelerle başladı, “20 senedir bu mesleği yapıyorum. Bu meslekte zorlandığımız noktalar ayakkabıların bizde çoğalıp müşterilerin unutması. Bazı müşterilerin gelmemesi, bazen malzeme bulamama derdi yeni yapılan ayakkabıların malzemesinin bulunmaması gibi sorunlardan dolayı zorluklar yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Ayakkabı Tamircisi Cenk Atmaca, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Mesleği severek yapıyorum. Bu mesleği babamın yanında gide gele öğrendim o yüzden bu mesleği seviyorum. Bu mesleği bilmeyen çok kişi var şu an ki gençler ayakkabının tamir olduğunu bilmeden çöpe atıyor. Bu yüzden ayakkabı tamirlerinin bilinmesi lazım. Yetişen elaman olmadığı için büyüklerimizden vefat edip yerine geçen biri olmuyor bu da işlerimizin daha çok yoğunlaşmasına ve sektör olarak unutulmaya yüz tutuyor. Bu meslekte çırak eğitmemiz için çıraklık okullarında ayakkabı tamiri diye meslek dalı yok Türkiye genelinde ek olarak Valilik kararıyla 18 yaşından küçüklere eğitim veremiyoruz. Şu an çırak eğitmemiz için eski ustalarda eğitici belgesi olması lazım o da çoğu ustamızda yok ve çıraklıkta da meslek dalı olmadığı için yetiştiremiyoruz sadece çıraklıkta ayakkabıcılık dalı altında var. Son olarak bu sektörde insanları çırak olarak yetiştirmemiz gerekiyor ama bunu bize daha makul şekilde çıraklık eğitimden ya da okullardan öğrenci talebimiz var o da maalesef 18 yaşındaki öğrencileri çalıştıramadığımız için yaptığımız meslek unutuluyor” diye konuştu.

“OLAN BİZE OLUYOR”

45 senedir mesleğini severek yaptığını söyleyen Ayakkabı Tamircisi Mehmet Yeşildereli, unutulan ayakkabılardan dolayı emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Yeşildereli, “45 senedir bu mesleği yapıyorum. Bu meslekte zorlandığımız noktalar mesela adam eski ayakkabısını getiriyor ona bir sürü masraf yapıyor daha sonrasında almaya gelmiyor. Diyelim ki biri orijinal bir ayakkabı getiriyor 6 bin liralık ayakkabıya 600 lira masraf yapıyor almaya geliyor ama çakma 600 liralık bir ayakkabıya 300 lira masraf yapıp almaya gelmiyor olan bize oluyor 300 lirayı alamıyoruz. Ama yine de mesleğimi seviyorum bana bu mesleği sevdiren şey rahatlığı” diye konuştu.

 Haber: Ceren ÖZDEN