Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, kuruluşunun 63. yılına ulaştı. Ülkedeki 5 basın müzesinden birini şehrin sosyal ve kültürel yaşamına kazandıran BGC, Milli Mücadelede yayımladıkları gazetelerle Kurtuluş Savaşının meşalesine ilk kıvılcımı çakan Mustafa Necati, Hasan Basri Çantay gibi bayrak isimlerin de anısını yaşatıp, emanetlerini zirvede tutuyor.

Balıkesir'de dönemin ildeki tüm gazetecilerinin bir araya gelerek kurduğu Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), kuruluşunun 63 yılına ulaştı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, 63. yıl mesajında, ilin en eski meslek kuruluşları arasındaki BGC'nin sürekli geliştiğini, her yıl güçlenerek bugünlere ulaştığını söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti'nin üyeleri başta olmak üzere toplum yararına çalışmalarda bulunduğunu belirten Demir, “Üyelerimizin mesleki çalışmalarını desteklemek, bilgi birikimlerini artırmalarını sağlamanın yanında sosyal, kültürel yaşama katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Balıkesir'i ulusal ve uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil etmenin çabası içerisindeyiz. Hedefimiz etkinliklerimizi her yıl arttırarak Türkiye’nin örnek sivil toplum kuruluşları arasındaki yerimizi sağlamlaştırmaktır” dedi.

İNSANLIK HAKİKATE MUHTAÇ

Gazetecilik mesleğinin kaybolan itibarını yeniden kazanması adına çaba göstermeye devam edeceklerini ifade eden Demir, manipülatif ve provokatif bilgi merkezlerine dönüşen sosyal medya mecralarındaki sayfa sahiplerine “gazeteci muamelesi” yapanlara karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti.

Demir, "Ülkemiz hedeflerine, iyiyle kötünün, güzelle çirkinin ayırt edilmesiyle daha hızlı ve sağlıklı yapıyla ulaşabilir. Bu amaçla, insanlığın dünya tarihinde hiç olmadığı kadar hakikate muhtaç olduğu bir dönemde nitelikli yayıncılığı öne çıkaracak Basın Meslek Yasası gerekliliği talebimizi yenilemek istiyoruz" ifadesini kullandı.

BALIKESİR BASINININ AYRICALIĞI VAR

Milli Mücadelenin bayrak adamları arasındaki Hasan Basri Çantay, Mustafa Necati, Vasıf Çınar kardeşler gibi, ülkesine sevdalı isimlerin bıraktığı bayrağını taşımanın ayrıcalığını yaşadıklarını kaydeden Demir, geçmişten bugüne basın sektöründe kullanılan materyallerin sergilendiği Basın Müzesi ile gazeteciliğin önemini gelecek kuşaklara aktardıklarını ifade etti.

Balıkesir'deki yayınların Basın Tarihi adıyla kitaplaştırıldığını hatırlatan BGC Başkanı Ramazan Demir, 5 Mart 1886'da yayına başlayan şehrin ilk gazetesi Karesi'nin de günümüz Türkçesi ile tıpkı basımının yapılarak ülkemizin kültür hazinesine hediye edildiğini kaydetti.

EMANETİ ZİRVEDE TUTACAĞIZ

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin, ülkemizin temel değerleriyle bütünleşmiş, bilgiyi esas alan bir anlayışla üyelerine ve topluma hizmet ettiğini aktaran Demir, mesajında şu görüşlere yer verdi:

Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü her şeyin üzerinde tutan, halkın gerçekleri öğrenme hakkına, Anayasa'dan alınan güçle sahip çıkan BGC, bu temel ilkelerden ödün vermeden çalışacak, toplum yararına yeni projelere imza atmayı sürdürecektir.

Cemiyetimizin kuruluşu ve bugünlere ulaşmasında başkanı, yöneticisi ve üyesi olarak emekleri bulunan Münir Yenal, Cevdet Demiray, Cahit Albayrak, İzzetin Yaşbek, Şemsi Aran, Hayati Çelik, Halil Nusret Ertüz, Emrah Sağdıç, Turhan Savaş, Fikri Özakbaş, Ekrem Balıbek, Reşit Kıpçak, Nejat Akpınar, Nihat Özbek, Şadi Kural, Hasan Basri Atılganer gibi ustalarımızdan bugün aramızda olmayanları rahmetle anarken, kurucu isimlerimizden hayatta bulunan Ali Gezer ustamıza da uzun ömürler diliyorum.

63. YILIN GURUNU BALIKESİR HALKIYLA PAYLAŞIYORUZ

Cemiyetimizin geride bıraktığı 62 yılının değerini ve bugünün kıymetini bilerek, zamanla kıymetsiz olmamak için çok çalışmamız gerektiğine olan inancımızla BGC'nin 63. yıl gururunu 138 yıllık geçmişe sahip Balıkesir basınına değer ve destek veren halkımızla paylaşıyoruz. Çalışmalarımıza destek olan üyelerimize, kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine camiamız adına teşekkür ediyoruz."

BGC KISA TARİHÇE

Balıkesir'de yayınlanan gazetelerin bir dernek çatısı altında buluşması düşüncesi 1961 yılının son haftalarında sonuç verdi. Balıkesir kentinde yayınlanan Türk Dili, Balıkesir Postası, Balıkesir Ekspres ve Ateş gazetelerinin girişimleri sonucunda bir Gazeteciler Cemiyeti kurulması kararlaştırıldı. Balıkesir ilindeki tüm gazeteler 24 Aralık 1961 Pazar günü bir araya gelerek cemiyet tüzüğüne nihai şeklini verdi. Tüzük 27 Aralık 1961 günü Vilayete teslim edildi. Bu tarihten itibaren Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti resmen çalışmalarına başladı.  Gazeteciler Cemiyeti günümüzde faaliyetlerini bünyesinde Türkiye'deki 5 müzeden birinin de yer aldığı BGC Basın Müzesi Medya Merkezi'ne dönüştürülen Tarihi Paşa Konağı'nda sürdürüyor.

Haber: Sena IŞIK