Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Savaştepe Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi tarafından yürütülen akademik çalışma, maden sahalarına yakın bölgelerde içme suyunda arsenik, kadmiyum ve cıva seviyelerinin arttığını ortaya koydu.
BAÜN Savaştepe Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi, BAÜN Doktora mezunu Dr. Çağla Çelebi, BAÜN Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Susar, Doktora öğrencisi Hüseyin Şen, BAÜN Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. İzzet Karahan ile tarafından hazırlanan “Assessing the Influence of Proximity to Mining Sites on Water Contamination by Pb, Hg, Cd, and As” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilimlerden olan Q2 ölçeğindeki “Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology'” dergisinde yayımlandı.
Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi: “Maden Sahalarına Yakın Yerleşimlerde Su Kalitesi Düzenli İzlenmeli”
Çalışma hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi, suyun yaşamın sürdürülebilmesi için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu ancak artan insan faaliyetleri nedeniyle kirlenme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, araştırmada aktif bir maden sahasına olan mesafenin içme suyu kaynaklarındaki ağır metal düzeyleri üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçladıklarını ifade etti. Bu kapsamda maden sahasına 0–5 km, 5–15 km ve 15–30 km uzaklıkta bulunan üç farklı bölgeden toplam 60 su örneği toplandığını ve bu örneklerde kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), arsenik (As) ve cıva (Hg) konsantrasyonlarının analiz edildiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi, elde edilen sonuçlarda özellikle madene yakın bölgelerde As, Cd ve Hg düzeylerinin belirgin şekilde daha yüksek olduğunun ve bazı ölçümlerin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) içme suyu için belirlediği sınır değerleri aştığının tespit edildiğini belirtti. Maden sahasından uzaklaşıldıkça bu değerlerin azalma eğilimi gösterdiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi, buna karşın Pb düzeylerinin bölgeler arasında anlamlı bir farklılık göstermediğini söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Murat Çelebi ayrıca bulguların madencilik faaliyetlerinin çevredeki içme suyu kaynaklarında ağır metal birikimine önemli ölçüde katkı sağlayabileceğini ortaya koyduğunu belirterek, özellikle maden sahalarına yakın yerleşimlerde su kalitesinin düzenli olarak izlenmesi ve çevresel kontrol önlemlerinin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
(Balıkesir Üniversitesi)

Yorum yapın