Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Demokrat Gazetesi Balıkesir

BİLMEDEN NELER TÜKETİYORUZ?

Erhan Yırcalı

Erhan Yırcalı

Gıda üreticileri, gıda satıcıları bizlere gerçekten acımıyor. Her türlü hileyi yakmak onlar için ticaretin olağan hali. Aşağıda derlediğim gıda da yapılan sahtekarlıklar gerçekten mide bulandırıcı. Bunlara ne gerek var? Dana etini dana eti satsan ne olur ki? İçine bir şeyler katıp maliyeti ucuzlatıp daha çok para kazanma hırsı bir türlü bitmedi. Yıllar önce bir köyde çalışırken, köye zeytinyağı satan kişiler geldi. Fiyatı uygun diye neredeyse kahvede oturan tüm vatandaşlar aldı. Ertesi gün hepsi şikayetçi idi. Üstü zeytinyağı altının ne yağı olduğu belli değilmiş. Kimse iyi malı ucuza satmaz.
YAPILAN HİLELER
Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti kullanılıyor. Uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor. Sucuk, salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyunda soyuluyor. Tereyağına bitkisel yağ ve patates karıştırılıyor. Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor, raf ömrünü uzatmak için gereğinden fazla nitrat kullanılıyor. Yoğurda bitkisel yağ ve jelâtin katılıyor, jelâtin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor. Yağlı tulum peynirine bitkisel yağ ve nişasta; yağlı eritme peynirine bitkisel yağ karıştırılıyor. Arıcılıkta kullanılan antibiyotikler ballar aracılığıyla insanlara geçiyor. Hazır kıymaya sakatat katılıyor; sakatatın rengi açık olduğu için kimyasal gıda boyası ile boyanıyor. Kıymalı pideye domuz eti kıyması katılıyor. Tavuk kemikleri öğütülüp salama katılıyor. Şekerlemelerin içine domuz jelâtini, tekstil boyası ve hayvan yemi katılıyor. Küf tutmuş ve bayat peynirler eritilerek, eritme peyniri olarak satılıyor. Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelâtini ve tekstil boyası karıştırılıyor. Tatlılarda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor. Bozuk, ezik, kurtlu incirlerden ‘incir lokumu’ yapılıyor. Kuru üzüm, bozulmaması için kurutmadan önce mazota bulanıyor. Takoz diye tabir ettikleri eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak satılıyor. Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor. Kırmızıbibere kiremit tozu, karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor. Son kullanım tarihi geçmiş yumurtalar yeni ambalajlarda taze gibi satılıyor. Kaçak çaylar, kimyasal renklendiriciler hatta domuz kanıyla renklendiriliyor. Kaçak sigarada kullanılan tütünün içine tahta tozu katılıyor.
Peki! ne yapmalı? Öncelikle alışveriş yaparken ve gıda hizmeti alırken biraz daha dikkatli davranmak gerekiyor. Gıda hilesinin önüne geçmenin altın kuralı, yediğiniz gıda maddesinin nereden geldiğini bilmektir. Mesela daha önce de bahsettiğimiz coğrafi işaretli ürünleri tercih edebilirsiniz. Buna benzer bir şekilde mevsimsel ve organik ürünler de söz konusu hileleri bertaraf etmek için etkili bir seçenek. Hiçbiriyle uğraşamam diyorsanız da en azından denetlemeden geçmiş, bilindik markaları tercih etmek gerek.

/////

200 BİN LİRA NE İŞ YAPILIR?

Bu para kimine çok, kimine göre de az. Bu kişinin yaşam şartlarına ve gelir düzeyine değişir durur. 200 bin liranın az mı?, çok mu? Olacağı yapacağın işe göre değişir. İyi bir başlangıçla bu para gelecekte büyümenin önünü açabilir. Bu tamamen size bağlı. Parayı nerede kullanacağınızı iyi bilmeli ve açacağınız işi çok iyi seçmelisiniz. Bu parayı anında batırabilirsiniz. Bu yüzden planlı ve ileri görüşlü hareket etmekte fayda vardır.

En önemli şey, çalışmak, gayret etmek ve yıkıldığında da ayakta kalmayı bilmektir.

200 lira ile ne yapılır?

Araba yıkama dükkanı (oto kuaför), Giyim, ayakkabı, aksesuar mağazası, cep telefonu aksesuar dükkanı, kahve dükkanı, dönerci, tavuk satan bir işyeri, çiğ köfteci, mantar üretimi gibi faaliyetlerde bulunabilir.

Bunların yanı sıra adını duyurmuş firmalardan da bayilik alabilirsiniz. Bu biraz daha pahalı olabilir, ancak; bir adım önde başlamış olursunuz. Hadi başarılar.

Please follow and like us:
Please follow and like us:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
NEDEN DEĞİŞTİK? - 26 Şubat 2021
BALKART ve HES KODU - 24 Şubat 2021
ÜSKÜP - 22 Şubat 2021
BALIKESİR LEZZETLERİ - 19 Şubat 2021
ESKİDEN KARTPOSTAL VARDI - 18 Şubat 2021
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
gazete