Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Demokrat Gazetesi Balıkesir

BAL-PROJE 39

Çetin Korkmaz

Çetin Korkmaz

       Uzun yıllardır yerel basında sosyal sorunlarımızla ilgili yazılar yazmaktayım. Bunun yanı sıra Balıkesir’imizle otuzu aşkın proje yazdım ve gazete köşemde bunları paylaşmıştım. Durup dururken bir proje daha geldi aklıma ve bu hafta da bunu yazayım dedim sayın okurlar.

Ben Sındırgı’da büyümüş bir Balıkesir’liyim. Çocukluğum tarlalarda geçti, yaz boyunca herkes deniz kenarlarına giderken, ben tarlalarda yaz tatilini geçiren çocuklar sınıfındaydım.

Tohum süzmesinden tohumları fidan ocaklarına eken, sonrasında yetişen fideleri karık açıp diken, sonra çapalayan, ardından onların ürünlerini toplayan bir geçmişe sahibim.

Topraklarımız ise bir yılda üç mahsul verebilecek nitelikte.

Tarlada yediğimiz karpuzun yere düşen çekirdeğinden bir sonraki sene karpuz yemişliğimiz var topraklarımızda. Velhasıl ne dikersen yetişecek toprakları var memleketimizin.

Ülkemizin elli şehrini görmüşlüğüm var, hemen hemen her bölgesini gördüm. Topraklarında yetişen ürünleri bilirim. Kıraç topraklarda hangi mahsulün yetişebileceğini bir ziraat mühendisi kadar bilemem ama bilgim azımsanmayacak kadar vardır diye düşünmekteyim.

Memleketimizin trafiğinden, hava kirliliğine kadar birçok sorununa proje yazdım. Gelelim şimdiki projeme;

Balıkesir Belediyesi tarafından ele alınmak üzere, Ziraat Fakülteleriyle iş birliği yaparak şehrimizin topraklarının gerekli analizleri yapılsa. Hangi topraklarda hangi ürünler daha verimli yetişir, bir toprak haritası çıkarılsa.

Çıkarılan bu harita baz alınarak, ziraat odaları olayın içine çekilse, ilimiz geneli çiftçilerle iletişime geçilerek her ilçede pilot sahalar oluşturulsa. Bu çiftçilerle gerekli ürünler ekilse, takipleri yapılarak ürünler toplansa güzel olur diye düşünmekteyim.

Neden bu şekilde söylediğimi düşünenler için; Hangi köyde hangi çiftçi hangi ürünü, hangi oranda ekiyor?

Bir planlama var mı, sizce?

Hangi çiftçi hangi ürüne ne kadar gübre atıyor, bir oranı var mı bunun, ya da takibi.

Hangi bölgeye, hangi oranda ürün ekilecek planlı olsa daha iyi olmaz mı?

Ziraat Odaları atılan gübre oranlarını takip etse olmaz mı?

Yaşantımızı ve yaşadığımız dünyayı, planlı olarak yaşasak daha iyi olur diye düşünenlerdenim.

Gelelim projenin ana konusuna; Geçenlerde annemin bahçesine marul ekmek istedim, Annem çocukluğumda tarladan topladığımız ürünlerin çekirdeklerinden bir sonraki seneye tohum bırakırdı. Şimdilerde bu artık yok.

Ne kadar üzücü değil mi?

İşte konu bu.

Projenin ana teması bu.

Bir marulun bile tohumunu artık satın alıyoruz.

Sadece marul mu?

Hangi çiftçi bu senenin mahsulünden bir sonraki seneye tohum ayırmakta?

“Yerli tohumumuz kalmadı” diye haberler duymaktayız artık.

Benim yazdığım bu proje adımlarından sonra, planlama yapılsa, yerli tohumlarımızdan üretilen ürünlerin tüm Türkiye’ye dağıtımı Balıkesirimiz tarafından yapılsa olmaz mı?

Ülkemizin tohum merkezi Balıkesir olsa.

Zaten topraklarımız bu kadar verimliyken, tarımsal arazimiz çokken, yerli tohumlarımızla ülkemize tarımı anlatan şehir olsak güzel olmaz mı?

İki denize de kıyısı olan bir şehiriz zaten, tarımıyla da öne çıksak bence güzel olur.

Siz yetkililer bu projeye ne dersiniz?

 

 

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
BIKTIĞIMIZ SORULAR - 2 Ekim 2019
YAK Bİ CIGARA - 24 Ağustos 2019
YAK Bİ CIGARA - 22 Ağustos 2019
KULLARI KULLANIYORUZ - 15 Ağustos 2019
YANDIK ALLAH - 27 Temmuz 2019
İNSANLAŞAN DÜNYA - 12 Temmuz 2019
HANGİMİZ BÖYLEYİZ - 11 Haziran 2019
GELENEKSİZ BALIKESİR - 10 Haziran 2019
İŞSİZ - 11 Mayıs 2019
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
tanıtım filmi
internet haber