Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Demokrat Gazetesi Balıkesir

TÜKETİCİYİ KİM KORUYACAK?

TÜKETİCİYİ KİM KORUYACAK?
Reklam

Sık sık haberlere yansıyan ve son günlerde de artan gıda zehirlenmeleri, vatandaşlar gibi tüketici derneklerini de isyan ettirdi. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal yaptığı açıklamada, “Tüketicinin evrensel hakkı olan sağlık ve güvenliğini kim koruyacak?…Birileri ölmeden etkin ve caydırıcı denetimleri kim yapacak?…Yoksa beyaz atlı prensi mi bekleyeceğiz?” sözleri ile tepki gösterdi.
Son iki günde; Kırıkkale’de kırka yakın kişinin bir dönerciden yedikleri döner, İstanbul da ise elliye yakın kişinin yedikleri ıspanakdan zehirlenerek hastaneye başvurduğu bilgisini veren Koçal, zehirlenmelerin nedenleri ile ilgili yapılan açıklamaların yetersiz olduğunu, tüketicilerin gıda tüketimi konusunda tedirgin olduklarını ifade etti.
Besin zehirlenmelerinin ölümcül sonuçlar getirebileceğini, bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan ve tüketicinin sağlığının tehdit altında olduğunun uyarısını yapan Tükoder Genel Başkanı Aziz Koçal açıklamasında şunları ifade etti:
“İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı açıklama da İstanbul geneli sağlık tesisleri ne ıspanak ve ıspanağa benzer bitkilerden kaynaklı gıda zehirlenmesi olduğu basına yansımıştır.
Bir tarafta dönerden diğer tarafta ıspanak ve benzeri gıda dan zehirlenmeler tüketicileri tedirgin etmiştir. Bilindiği üzere gerekli önlemler alınmaz ise sağlık tesislerine geç başvuru besin zehirlenmelerinde ölüme sebebiyet vermektedir.
Tüketiciler çok acil ve ivedi olarak doğru bilgilendirilmelidir
Açıklamalar yetersizdir, her iki olayda besin zehirlenmesine yol açan etkenler yada kimyasallar nelerdir?, ıspanak ve benzeri bitkiler nerelerden alınmış?, bu bitkiler kontrol altına alındımı?, bahsedilen ıspanak nereden geldi?, Sera ürünümü?, açık tarla ürünümü?, besin zehirlenmesine yol açan etkenler zirai ilaç kalıntılarımı? (Pestisidler-biyosidaller), depolama yada nakliye sırasında bir kimyasal bulaşması mı, yoksa sulama için kullanılan sudan mı kaynaklanıyor? Ya da bazı basın organlarına yansıdığı üzere pişirme ya da bekletilme sorunumu dur?.. Tüketicilerin çok acil ve ivedi olarak doğru bilgiler ile bilgilenmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına ihtiyaç vardır.
Besin zehirlenmesi ölümcül olabilmektedir
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; besinler aracılığıyla taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi etkiliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kişi besin zehirlenmesi problemiyle karşılaşıyor.
Sebzeleri mutlaka bol suyla iyice yıkayın
Değerli tüketiciler sebze ve meyvelerin de bakteriyel olarak besin zehirlenmelerine yol açabileceği unutulmamalı. Üretim aşamasında çiftlikte kirli veya bakteri bulaşmış suyla sulanması, iyi yıkanmamaları nedeniyle üzerlerinde kalan kalıntılar da besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Sebzeleri mutlaka bol suyla iyice yıkayın.
İki vaka basına ve kamuoyuna yansıyan zehirlenmeler, yansımayan ne kadar gıda zehirlenmeleri var bilinmiyor, yemekhaneler, sokak cephesi açık dönerler, tamamen denetimsiz lokantalar, buralarda kullanılan malzemelerin sağlıklı olup olmadığı konuları günümüzün en önemli Halk Sağlığı sorunu olup, tüketici sağlığı tehdit altındadır.
Gıda güvenliğimiz kime emanet? Yoksa beyaz atlı prensi mi bekleyeceğiz?…..
Şimdi, ister istemez bu ülkenin bir yurttaşı, bir tüketici olarak soruyoruz: Özellikle tarım sektörünün kullandıkları ilaçlar nedeniyle karşı karşıya olduğumuz riskler nelerdir? Birileri ölmeden etkin ve caydırıcı denetimleri kim yapacak? Mevzuatı kim düzenleyecek? Bu konudaki Ar-Ge’ yi kim yapacak? Tüketiciyi kim bilinçlendirecek? Gıda güvenliği, halk sağlığı, Tüketicinin Sağlık ve Güvenlik Hakkı ve giderek birincil bir temel hak ve özgürlük olan “Yaşam Hakkı” ne olacak?… Kim yapacak?… Sağlık Bakanlığı?… Tarım ve Orman Bakanlığı?… Belediyeler?…

Gıda güvenliğimiz, sağlığımız kime emanet?…
Tüketicinin evrensel hakkı olan sağlık ve güvenliğini kim koruyacak?…
Yoksa beyaz atlı prensi mi bekleyeceğiz?…..
Vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşımı politikalarını ve yol haritasını oluşturmak için, ilgili Bakanlıklar, Meslek Odaları, Çiftçi ve esnaf temsilcileri, Tüketici örgütleri temsilcileri gibi paydaşlardan/taraflardan oluşan bir çalışma komisyonu oluşturularak, alınacak gerekli önlemler belirlenmelidir.”

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ