Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Demokrat Gazetesi Balıkesir

Chandler Ceviz

Erhan Yırcalı

Erhan Yırcalı

Balıkesir son zamanlar da ceviz cenneti oldu. Ceviz fidanı diken dikene. Ceviz dikimine aşırı bir talep var. Hemen hemen herkesin ceviz ağacı var. En çok popüler olanı da Chandler Ceviz. Tüplü chandler ceviz fidanını yılın 12 ayı ve açık köklü chandler ceviz fidanını ise her yılın kasım ayından mart ayına kadar dikilebilen yabancı cins ceviz fidanları türüdür. Chandler ceviz fidanı ince kabuklu, az pürüzlü, oval şekilli ve diğer cinslere göre erken meyve vermesinden dolayı en çok tercih edilen ithal ticari bir cinstir. Kabuktan kolay ayrılması, kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişli olması chandler ceviz fidanına olan ilgili daha da arttırmıştır. Piyasada bodur ceviz fidanı olarak ta bilinen Amerikan menşeili bu fidan türünü salkım şeklinde meyve verdiği için bazı kişiler bu şekilde de anmaktadır. Chandler ceviz fidanı tomurcuklarındaki verimi %85–90’dır. Chandler ceviz içinin beyazlık oranı %90–100’dür ve içleri kabuktan bütün olarak ayrılabilir. Chandler ceviz meyveleri 10–13 gr, meyve iç ağırlığı 6,5 gr, iç oranı ise %52–55 dir.

Bu cevizin kilogram fiyatı, büyüklüğüne göre şu anda 18-35 TL. arasında. Kabuğunun kırılması da gayet kolay. Eski çetin cevizler yok artık. Olsa da çok değerli, pahalı ve sıra ya girerek alındığı söyleniyor. Kimine göre de artık çetin cevizin zamanı geçti. Kabuğu ince olan ceviz daha makbul.

//////

TIBBİ AROMATİK BİTKİLER

Tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Bir bitkinin öz suyunu yarasına süren ve bu uygulamanın olumlu sonuç verdiğini gören ilk insanla birlikte halk hekimliği de başlamıştır. İlk insanlar bitkilerin iyileştirici gücü olduğunu biliyorlardı; örneğin bitkilerin çiçek, meyve, tohum, sap, yaprak, kök, kabuk gibi değişik organ ve parçalarını çiğneyerek, tadından ve kokusundan onların şifalı veya zehirli olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardı.

İnsanlar, içinde yaşadıkları doğal flora ve faunayı iyi gözlemleyerek; örneğin maymunların, gorillerin ve şempanzelerin; belirli hastalık ve rahatsızlık problemleri karşısında tükettikleri bitkileri hafızalarına not etmişler, kendileri de benzer durumlarda onları taklit ederek bu bitkilerden yararlanma yollarını aramışlardır. Toplayıcılık yaparken, deneme ve yanılma yoluyla tıbbi değerini keşfettikleri bitkileri sadece toplamakla kalmamışlar, diğer önemli kültür bitkileri gibi onları da kültüre almışlardır. Zamanla, toplama veya kültür yoluyla ürettikleri tıbbi bitkilerden, bazı basit yöntemlerle içlerinde bitkinin etken maddelerini taşıyan ilk ilaçları da elde etmeyi başarmışlardır. Böylece bitkiler insanların hem temel besin kaynakları, hem de ilk ilaç kaynakları olmuştur.

Türkiye’de ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin bir kısmı doğadan toplanarak ve bir kısmı da kültürü yapılarak üretilmektedir. Adaçayı, ardıç, biberiye, çöven, defne, ıhlamur, ısırgan otu, kantaron, karabaşotu, kuşburnu, mahlep, meyan kökü, mersin, oğul otu, papatya, salep, sumak, tarhun ve yabani kekik ile bazı soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler doğadan toplanan önemli bitkilerdir. Kültürü yapılarak üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler ise kekik başta olmak üzere adaçayı, thyme, nane, rezene, papatya , biberiye, anason ,dereotu, ekinezya, fesleğen, kimyon ,hardal, haşhaş, kapari, keten, kırmızıbiber, kişniş, lavanta, safran, susam, ve yağ gülüdür.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ