Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Demokrat Gazetesi Balıkesir

Ayşe Üstünel Yırcalı

Erhan Yırcalı

Erhan Yırcalı

Sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmalarla tanınan Ayşe Üstünel Yırcalı, Serbestiyet’te yazmaya başladı.

Ayşe Üstünel Yırcalı Kimdir?
1975 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini ekonomi ve tarih alanlarında ABD’nin Brown Üniversitesi’nde, lisansüstü derecesini siyaset bilimi dalında Sabancı Üniversitesi’nde tamamladı.
1997-2001 yılları arasında finans sektöründe çalıştı. 2001’de özel sektörden ayrılıp sivil toplum alanında çalışmaya başladı. 2001-15 arasında TESEV Vakfı’nda görev aldı, 2012-15 döneminde vakfın genel direktörlüğünü yürüttü.
2015’de kurulan PODEM Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı ve 2018’e kadar derneğin genel direktörlüğünü yaptı. Yolsuzlukla mücadele, çözüm süreci, yeni anayasa, Avrupa’daki Türkiyeliler, Suriye’deki savaş gibi iç ve dış siyaset konularında saha araştırmalarında ve yayınlarda yer aldı.
Bu dönemde çeşitli sivil toplum projelerinde yer alıyor ve edebiyat, güzel sanatlar, sanat tarihi gibi alanlarda eğitimlere katılıyor.

/////

ÇİN TUZU TEHLİKELİ Mİ?
“MSG”

“MONO SODYUM GLUTAMAT”

Çin tuzunu çoğumuz bilmeden ve anlamadan tüketip duruyoruz. Geçen gün aldığım hazır çorbanın üzeirned içinde neler olduğunu okuduğumda “MSG” deyazıyordu. Bu nedir? diye araştırdım ve ortaya çıkan sonucu sizlerle paylaşıyorum. Bazı büyük hamburger, tavuk döner vb.gıda satıcaları da bu tuzu kullanıyor.
Çin tuzu adıyla geçen mono sodyum glutamat (MSG) Asya Kıtasında çok kullanılan tat ve lezzet arttırıcı bir maddedir. Glutamik asitin sodyum tuzu olan “msg” insanda ve bir çok gıdada proteinin yapı taşı olan amino asit formunda bulunur.
İnsan vücudu tarafından üretilir. Bu yüzden dışarıdan alınmasına gerek yoktur. Domates,brokoli,parmesan peyniri,istridye,midye,soya sosu,ceviz,patates,mantar ve çeşitli yosunlu bitkilerde doğal olarak bulunur. İdrak,öğrenme,hafıza dahil normal beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde görev alır.

ZARARLARI
Günümüzde marketlerden yaptığımız alışverişlerin paketlerine baktığımızda içinde mono sodyum glutamat olduğunu görürüz. Ürüne bu madde katıldığında acı, ekşi, tatlı, tuzlu farketmeksizin beyin yediğimiz her ne olursa olsun lezzetli olarak algılamakta ve bir daha bu üründen yeme isteği oluşmaktadır.
MSG cipslerde, hazır çorbalarda,hazır et suyu tabletleri, hazır köfte harçları, bisküvilerde, krakerlerde, salata soslarında, dondurmada, renkli yoğurtlarda, konservelerde, dönerlerde, hamburgerlerde ve daha bir çok gıdada kullanılmaktadır. Türkiye de kullanımı giderek artmaktadır.
Hamile bayanlar “msg” yi aldıklarında direkt olarak bu madde cenine geçmekte ve kalıcı tahribatlar vermektedir.bu madde çocuk gelişimini etkileme,büyüme hormonu baskılama,sinir sistemini etkileme,böbrek ve karaciğerde tahribat gibi zararlara yol açmaktadır.özellikle çocukların ve hamile bayanların bu maddeye dikkat etmesi gerekir.
Ürünlerine bu maddeyi katan işletmeler bizim sağlığımız yerine kendi ceplerini düşündükleri için “msg” yi kullanmaktan çekinmezler.
Ergenlik çağına erken giren çocuklar,mide ve bağırsak sorunu yaşıyan insanlar, küçük yaşlarda sinir sistemi bozulan çocuklar, vücudu gelişmeyen çocuklar,tansiyon hastaları gibi bir çok artan hastalıklar bu ürünlerimize katılan katkı maddeleri yüzünden ortaya çıkmaktadır ve “msg” yi kullanan zengin işletme sahipleri ise kendileri için özel üreten doğal ürünleri tüketmektedir.
Sağlığımız ve gelecek nesiller için gıda konusuna özen gösterelim…

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ